Minkälaisen näkökulman Laulujen laulu avaa rakkauteen?

Tehtävää aloittaessani joudun ensin kääntymään sanakirjan puoleen.  Mitä tarkoittaa sana näkökulma? Se kun on tässä näkökulmia ratkoessa jo päässyt hämärtymään. Sanakirja avaa sanan näin: se mistä suunnasta asiaa lähestytään tai ikään kuin kenen silmin asia nähdään. Eli yksinkertaisesti miten Laulujen laulussa nähdään rakkaus, ja nyt aion yksinkertaisesti kulkea kirjassa olevien muiden laulajien mukana ja katsella mitä on rakkaus.

Kun kuljen muiden laulajien mukana ja seuraan kahden rakastavaisen onnea ja iloa toisistaan tuntuu ympärillä oleva Jerusalemin arkikin saavan siitä osansa.

Rakkaus on suuri Jumalan lahja miehelle ja naiselle, joka huumaa aistit, tunteet ja koko ruumiin. Seksuaalisuus ja halu sydämen valittua ja puolisoa kohtaan ei ole häpeällistä vaan rakkauteen kuuluvaa normaalia käyttäytymistä. Oma rakas nähdään itselle parhaana vaihtoehtona muiden joukossa ja puhe omalle puolisolle on kunnioittavaa, kaunista ja ylistävää.

Olen viinitarhassa ketunpoikia kiinni pyydystämässä ja yritän huutaa muiden mukana rakastavaisille, että tulisivat auttamaan, etteivät viiniköynnökset tuhoutuisi, mutta rakkauteen sitoutuneet keskittyvät vain toisiinsa. En voi olla hyppäämättä meidän aikamme parisuhteisiin, joiden elämän täyttää niin monenlainen häly ja hätä. Kuinka saada rauha ja keskinäinen kunnioitus avioliittoihimme.

Laulujen laulun hääjuhla menee syödessä ja juodessa ja nauttien rakastavaisten onnesta. Hiukan siinä avioparilta kyseltiin, että mikä puolisossasi on muka muita parempaa, mutta oli niin pitkät ylistyslistat puolison ulkoisista avuista ja halusta olla kahden, että jätimme heidät rauhaan.

Yksi säe rakkaudesta on kaunein mikä mistään maailman kirjallisuudesta löytyy ja se on juuri Laulujen laulusta. ” Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan.  Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki. Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan.”

Jos tässä kirjassa kuvataan Jumalan ja Israelin välistä suhdetta tai Jumalan ja ihmisen välistä suhdetta, niin Jumala täyttää kyllä osuutensa rakkauden määrässä ja rakkauteen omistautumisessa, mutta Israelin kansan ja ihmisen osa on ollut ja on edelleen olla uskottoman puolison roolissa. Ja näin ollen Laulujen laulu voi vain kuvata tulevaa aikaa, jolloin Israelin kansa ja kaikki kansat kääntävät katseensa rakastavan Jumalan puoleen.

VirtakuvaEsa Makela

Kuva: Esa Mäkelä