OlliSaunanojaMikä on laamanni?

Laamanni ei liity millään lailla eteläamerikkalaiseen, kesytettyyn sorkkaeläimeen (Lama glama), jota siellä on käytetty kantojuhtana. Se ei myöskään liity tiibetiläiseen hengelliseen johtajaan.

Olli Saunanoja on toiminut pitkään Espoossa laamannina eli käräjäoikeuden päällikkönä. Sitä ennen  hän on käräjätuomarina  istunut puimassa ja tuomitsemassa lukuisia rikos- ja riita-asioita. Rakkauskirjeistä tuonnempana.

Olli kiinnostui uskonasioista jo nuorena miehenä, kun sai kutsun serkkujen pitämään raamattupiiriin. Hän on kokenut Jumalan johdatusta erityisesti avioliitossa ja lasten elämässä. Henkilökohtaisessa elämässä on ollut myös vaikeita asioita. Ollin vaimo kuoli vaikeaan sairauteen vuonna 2004. Surun työstäminen ja tunteiden jakaminen vei miehen puhumaan vertaistukiryhmissä. Hän on kirjoittanut  aiheesta myös kirjassa Niin hiljaa kitara soi (toim. Seppo Laakso).

Seurakunnan lähetyspiirissä sen yksi jäsen houkutteli hänet mukaan Raamatun monimuoto-opiskeluun. Siellä haastettiin lukemaan  koko Raamattu järjestelmällisesti  vuoden aikana. Lähiopetusjakson oheiset tehtävät ja pohdinnat opiskelukaverin kanssa johtivat osaltaan siihen, että Olli oli kihloissa Mian kanssa kurssin lopussa.

14 vuotta myöhemmin 2019 Mia halusi uudelleen kurssille, koska hänellä oli halu ja tarve elvyttää jälleen Raamatun lukemista. Ollilla oli myönteisiä kokemuksia jo edelliseltä kerralta, joten hän lähti mukaan.

Raamattukoulu otti tulijat lämpimästi vastaan. Ilmapiiri on ollut miellyttävä ja hyväksyvä. Ollilla on hyvässä muistossa  myös   Seppo Kankaan evankeliumiluennot Töölön kirkossa. Luentojen kuunteleminen hoiti nuoren miehen sielua.

Nyt monimuoto-opiskelussa  viehättää juuri se, että siinä on keskusteluja, draamaa, musiikkia, elämyksellisyyttä ja tietoa. Yhteisöllisyys on ollut merkittävää.  On mielenkiintoista kuulla toisten kokemuksia  luetusta. Etätehtävät ohjaavat lukemista ja keskustelut niistä Mian kanssa ovat tuoneet vapautumista ja  rikastuttaneet luovuudellaan. Vuoden aikana on kuusi lähijaksoa, joiden välillä luetaan Raamattua Vanhasta  ja Uudesta testamentista. Tavoitteena on saada kokonaiskuva kustakin kirjasta. Kurssi on  antanut paljon   sisältöä  Raamatun opiskeluun ja tuonut rytmiä eläkeläisen arkeen.

Ollia on puhutellut erityisesti Paavalin kirjeissä Kristus-keskeisyys ja sovituksen merkitys. Tuomari ja rikollinen ovat samalla viivalla Jumalan edessä armoa tarvitsevina. Kristus on lain loppu. Toisaalta oikeuden palvelijaa on askarruttanut Vanhassa testamentissa esiintyvä raakuus, väkivalta ja Jumalan kosto hyvinkin inhimillisenä piirteenä.

Ai se rakkauskirje?

Ollilla ja Mialla on tapana, paitsi tehdä yhdessä etätehtäviä, myös kirjoittaa toisilleen rakkauskirjeitä. Ei taida olla kovin yleistä laamannien keskuudessa…

Pauli Hynninen