Hannu Äimänen

Tie rauhaan

”Armoa ja rauhaa”, niin kuin piirieläinlääkäri Armo Sarkkilalla ja hänen vaimollaan Rauhalla oli aina tapana toivottaa.” Tai sanoisinko ”Armo teille ja rauha Jumalalta meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta.” Mielessäni on aihe ”Tie rauhaan”. Kuuntelin tästä aiheesta Kalevi Lehtistä ja lainaan myös hänen ajatuksiaan, kun Kalevi aina sanoi, että hänen puheensa ovat koko Jumalan seurakunnan käytettävissä.

Maailma kuohuu, Eurooppa natisee liitoksissaan. Maailmassa on tällä hetkellä kolme suurvaltaa, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina, joiden käyttäytyminen on epävarmaa. On sodanuhkaa, pakolaistulvaa, suuria talousongelmia, brexitiä, Ukrainaa, luonnonkatastrofeja.

Perheissä on rikkinäisyyttä, eroja, ylivelkaantumista, väkivaltaa, päihteitä jne.

Moni on rauhaton, peloissaan, huolissaan tulevaisuudestaan, yksinäinen, ystävät tai sukulaiset ovat kuolleet jne.

Ydinasesopimuksia on irtisanottu. Joitakin vuosikymmeniä sitten Euroopassa kysyttiin nuorilta, mitä he pelkäävät eniten? Jo silloin sanottiin: sotaa. Norjan tiedeakatemian mukaan 2 000 eKr – 1960 maailmassa on käyty yli 14 000 sotaa. Tiesitkö, että maailmassa on ollut vain yksi lyhyt rauhankausi, jolloin missään maailmassa ei ole ollut sotia: keisari Augustuksen aikana ajanlaskumme alussa. Silloin vallitsi pax romana.

Sotaa on vastustettu rauhanliikkeillä, mutta ne eivät ole pystyneet tuomaan pysyvää rauhaa. On marssittu sotaa vastaan. Sota on paha, koska se tappaa. Todellinen ongelma ei kuitenkaan ole sota, vaan kuolema. Me emme ole pystyneet ongelmaa ratkaisemaan, koska kukaan ei ole säilynyt hengissä. Jos jollakulla olisi keinot, sodat olisi lopetettu. 

Rauhaa ei tule koskaan ennen kuin se alkaa ihmisten omista sydämistä. On löydettävä rauha itsensä kanssa. Mutta kenelläkään ei ole rauhaa itsessään. Et voi mennä kauppaan ostamaan ”kiloa rauhaa” pussiin. Kukaan ei löydä rauhaa itsensä kanssa ennen kuin löytää rauhan Jumalan kanssa. Mutta siitä huolimatta ihminen luulee voivansa ”klaarata” tilanteen, hänhän on omasta mielestään hyvä ja sopuisa eikä tee kenellekään pahaa. Mutta katso ympärillesi. Ei hyvältä näytä. On kuin eräässä piirroksessa, jossa kaksi airoihin kytkettyä kaleeriorjaa keskustelevat keskenään ja heidän eteensä on tullut tahdinlyöjä, jazzrumpali. Toinen tuumaa: ”Ounastelen, että tästä reissusta ei hyvää seuraa.” Jos ihminen ei muutu, maailma ei muutu ja yhteiskunta ei muutu.

Mutta silti on toivoa. Miljoonat ihmiset ovat löytäneet rauhan Jeesuksessa Kristuksessa. Tapasin pari päivää sitten Espan puistossa minua vastaan pyöräilleen nuoren miehen, Leevin. Hän kysyi, mitä tekisin yhdellä eurolla? Sanoin, etten oikein osaa vastata. Hän sanoi, että sillä voisi tehdä paljon hyvää Afrikassa. Hän keräsi rahaa kehitysmaihin. Kysyin, jos hän saisi toivoa mitä tahansa nyt, mitä hän toivoisi? Leevi vastasi ”rauhaa”. Kysyin häneltä sitten, tiesikö hän, että Jumalalla on kolminkertainen rauhansuunnitelma tälle maailmalle? Kerroin sen sitten hänelle ja kysyin, haluaisiko hän ottaa Kristuksen vastaan elämäänsä? Hän halusi.

Minkälainen on tuo Jumalan rauhansuunnitelma? Siihen kuuluu kolme osaa: 1) rauha Jumalan kanssa 2) rauha itsensä kanssa 3) rauha toinen toistemme kanssa.

1)  Rauha Jumalan kanssaRoom. 5:1. Jumala loi ihmisen alun perin elämään rauhassa hänen kanssaan. Ihminen julisti kuitenkin sodan Jumalalle. Jumalanvastainen asenne Raamatussa on synti. Synti on kaikkein suurin mahdollinen ongelma: sillä siitä seuraa synnin orjuus, kuolema ja perkeleen valtaan joutuminen. Ihminen on näiden tuhovoimien vallassa täysin avuton ja voimaton.

Jumalalla olisi ollut oikeus rangaista ihmistä synnistä, mutta hän teki jotain muuta: hän vastasi ihmiselle rauhalla. Rauha on Jumalan sydämessä. Jumalan sydän on Jeesus. Jumala lähetti meille oman sydämensä pienen lapsen muodossa 2 000 vuotta sitten. Se oli jotain, mitä kukaan ei osannut aavistaa. Jumala kätkeytyi pieneen, avuttomaan, köyhään ja alhaiseen, vaatimattomaan lapseen.

Kävin vaimoni kanssa Wienin joulumarkkinoilla. Kävimme myös konsertissa katolisessa kirkossa. Katselin kirkossa olevia loistavia patsaita ja kullattuja julkisivuja, ajattelin: en kohtaa täällä loistossa Jumalaa. Kohtaan hänet ristillä kipujen miehenä ja sairauden tuttavana, hakattuna, halveksittuna ja pilattuna, jota emme minäkään pitäneet. Jumalan rauhansuunnitelman keskus on Jeesuksen syntymä Betlehemissä ja Jeesuksen risti Golgatalla.

Jumala vastasi meille rauhalla. Hän kärsi Jeesuksessa itse meille kuuluvan rangaistuksen Golgatan ristillä: 2. Kor. 5;19,21. Jeesuksen päälle pantiin rangaistus ja ihmiskunnalle julistettiin rauha. Jo 700 v ennen Jeesuksen syntymää maailmaan Jesaja profetoi: Jes. 53: 5 ”rangaistus oli hänen päällään, että meillä rauha olisi” ja Jes. 9:5 ”Sillä lapsi on meille annettu….hänen nimensä on …….. Rauhan Ruhtinas.” Jumala julisti rauhan silloin, kun Jeesus kuoli Golgatan ristillä.

Mutta rauhaan tarvitaan aina kaksi osapuolta. Jumalan puolelta rauha on jo tosiasia, mutta ihmisen on otettava Rauhan Ruhtinas vastaan. Silloin hänen asemansa muuttuu ja hän pääsee valoon, rauhaan, vapauteen ja lapsen asemaan.

2)  Jumalan rauha ihmisen sisimmässä. Ihminen pääsee sopusointuun itsensä kanssa ja tapahtuu sisäinen muutos. Silloin Jumalan rauha valtaa ihmisen. Jumalan Pyhä Henki ja sana rauhoittaa sisimpämme. Ihminen tulee sopusointuun itsensä kanssa, ei vain Jumalan kanssa.

Ilman sisäistä rauhaa ihminen on rauhaton. Kerrotaan rikkaasta kartanon isännästä, joka sai eräänä päivänä kuulla, että kylän rikkain mies kuolee ensi yönä. Isäntä vietti rauhattomana seuraavan yön. Aamulla hän sain kuulla, että kylän rikkain mies oli kuollut. Hän oli hänen renkinsä Matti. Matin elämän rikkautena ja rauhana oli Kristus.

Kirkkoisä Augustinus sanoi: ”Sydämemme on levoton, kunnes se löytää levon Sinussa Jumala.”

Itse kohtasin Kristuksen 38 vuotta sitten työhuoneessani. Uskoin sitä ennen joutuvani kadotukseen. Mutta sitten tajusin, että Jeesus oli tullut etsimään ja pelastamaan minua ja oli sovittanut Golgatalla minunkin syntini. Hän pyysi päästä elämääni. Annoin luvan ja valtava ylimaallinen rauha ja ilo valtasi minut.

Jumalan rauha voi tulla elämääsi aivan yllättävissä tilanteissakin. Runsas parikymmentä vuotta sitten olin isäni kanssa Lontoossa. Olin saanut vaikean konkurssipesän hoitaakseni ja mieleni oli ahdistunut ja rauhaton. Olin monta päivää masennuksissa. Sitten eräänä iltana Herra kohtasi minut hotellihuoneessa lukiessani erästä kirjaa. Siinä sanottiin ”evankeliumi on tarkoitettu ihmistä varten”. Pysähdyin. Pyhä Henki tuli siihen ja olin 2 t aivan hiljaa. Kaikki ongelmani ratkesivat. Koin syvää rauhaa ja vapauduin.      

3)  Rauha ihmisten kesken. Sekin kuuluu Jumalan rauhansuunnitelmaan. Jouluevankeliumissa Luuk. 2:14 enkelit lauloivat ”Maassa rauha ihmisille, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto”. Toisin sanoen yksi Jeesuksen maailmaan tulon syy oli, että ihmisten kesken syntyisi rauha. Jumala tahtoo, että ihmiset eläisivät rauhassa toinen toistensa kanssa. Jeesus kehottaa sopimaan riitamme veljemme kanssa ennen kuin tulemme jumalanpalvelukseen, Matt. 5:23-24. Isän rakkaus kohdistuu jokaiseen. Jeesus kätkeytyy usein sinne, missä ihmisten sydämet ovat alhaalla, kiinni kaikenlaisissa sotkuissa ja vihassa. Sinne tulee Jumalan rauha ja rakkaus. Siellä, missä rakkaus kohtaa ihmisen, ihmiset saavat keskinäisen rauhan.

Kun olin nuori, kohtasin samassa talossa asuvan Juhan. Aina kun tapasimme, kävimme heti toistemme kimppuun. Huutosakki kannusti molempia. Kun isäni kuuli sen talon ikkunasta, hän huusi minut sisään ja antoi selkään. Tein sitten sovinnon Juhan kanssa ja meistä tuli myöhemmin parhaat ystävät.

Kun vartuin ja olin ostanut asianajotoimiston osakkuuden, yhtiökumppanilleni tuli hyvin vaikea henkilökohtainen asia. Välimme menivät poikki. Pelkäsin, ettemme pärjää. Irtisanoin yhtiösopimuksemme. Eräänä iltana siivoojamme tuli luokseni ja pani kätensä kädelleni ja kysyi olinko ahdistunut. Hän sanoi rukoilleensa puolestani. Vedet tulivat silmiini. Jumala lähestyi ahdistunutta ihmistä toisen ihmisen kautta. – Välit yhtiökumppanini kanssa menivät todella hakaukseen, kadulla kohdatessamme menimme toiselle puolen katua. Kun olin saanut uuden työpaikan, koin, että joku kehotti minua soittamaan kumppanilleni ja menemään pyytämään anteeksi. Menin ja teimme sovinnon. Sain syvän rauhan.

Tiedätkö, miksi ihmiset ovat susia toisilleen? Siksi, että he eivät ole hoidettuja ihmisiä, heillä ei ole rauhaa. Mutta Jumala voi sen tuoda. Elokuvassa ”Ben Hur” katkeroitunut mies kohtaa Golgatalla Jeesuksen. Hän sanoo ”Kun näin hänen kuolevan, putosi miekka kädestäni”.

Raamatun puheella rauhasta on katetta. Kenenkään ei tulisi tänä Jouluna ja elämässään jäädä ilman Jumalan rauhaa. Tässäkin joukossa on paljon ristiriitoja ja kaunoja. Muutos ei ala ilman Jumalan ihmettä. Siksi meille on annettu tämä hetki. Rauhaa ei synny ilman Jeesusta. Jeesus haluaa tulla elämääsi. Hän on sinun vierelläsi juuri nyt.

Tiedäthän tarinan Jaskasta? Kun Jaska oli pieni, äiti opetti hänelle iltarukouksen. Jaska rukoili ”Rakas Jeesus, minä olen Jaska….” ja nukahti. Kun hän meni kouluun, hän aina illalla muisti iltarukouksen ja rukoili ”Rakas Jeesus, minä olen Jaska…..” ja nukahti taas. Kun Jaska oli aikamies ja metsuri, hän kuitenkin aina illalla rukoili ”Rakas Jeesus, minä olen Jaska…..” ja sitten taas unta palloon. Kun Jaska oli elämänsä ehtoossa, hän hätkähti: onko rukoukseni ollut riittävä? Hän päätti nyt rukoilla oikein kunnolla. Mutta ennen kuin hän ehti sanoa sanaakaan, hän kuuli äänen, joka sanoi ”Rakas Jaska, minä olen Jeesus!” Jeesus oli kulkenut hänen kanssaan koko hänen elämänsä ajan. Niin sinunkin vieressäsi odottaen vain, että saisi tulla sydämeesi asumaan.

Ja hän tulee aivan viimeisilläkin hetkillä, kun ollaan kalkkiviivoilla. Sodan aikana mies haavoittui pahasti. Hänet vietiin sidontapaikalle. Hän halusi kiihkeästi tavata sotilaspastorin, mutta tämä ei ollut lähistöllä. Mies kääntyi kapteenin puoleen, joka ei ollut erikoisen hurskas mies, mutta muisti jotain Raamatusta. Mies kysyi ”Herra kapteeni, pääseekö tällainen mies taivaaseen?” Kapteeni vastasi ”Kyllä pääsee  - Jeesuksen tähden!” Mies sanoi ”No minä menen sitten sinne”, sulki silmänsä ja lähti.

Jeesus tulee elämääsi, jos annat hänelle luvan ja alkaa elää sinussa. Siihen tarvitaan vain syntiesi tunnustus ja kääntyminen Armahtajasi puoleen. Raamattu sanoo: Snl. 28:13-14.

Jeesus sanoo: Joh. 14:27. Ota hänet vastaan! Silloin sinullakin on tänä Jouluna ilo ja rauha Herrassa.